first_img Year:  “COPY” Architects: Christian Dávila Arquitectos Area Area of this architecture project “COPY” CopyAbout this officeChristian Dávila ArquitectosOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsBuildingsResidentialLa PazOn InstagramOn FacebookBoliviaPublished on September 16, 2020Cite: “Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos” [Edificio Isabel / Christian Dávila Arquitectos] 16 Sep 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2018 Save this picture!© Lucia Lugones+ 27Curated by Clara Ott Share Apartments Photographs:  Lucia Lugones Christian Dávila ArchDaily Area:  1280 m² Year Completion year of this architecture project center_img Photographs Projects Isabel Building / Christian Dávila ArquitectosSave this projectSaveIsabel Building / Christian Dávila Arquitectos CopyApartments, Residential•La Paz, Bolivia Design Team:Ignacio AsturizagaClients:Familia DeckerCollaborators:Jhony Huallpa EstallaniCity:La PazCountry:BoliviaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Lucia LugonesRecommended ProductsCompositesFastmount®How to Attach Heavy Panels with Hidden FixingsPlasticsRodecaTranslucent Building Elements in Interior DesignMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalText description provided by the architects. La Paz is a city of mountains, the city in the mountains. Along the Choqueyapu river (from north to south and downhill) the city climbs the hillsides and takes over the valleys. One of these valleys is Achumani, a middle-class neighborhood in which the densification process replaces single-family houses for multifamily apartment buildings.Save this picture!© Lucia LugonesSave this picture!ElevationSave this picture!Cortesía de Christian DávilaOn these valleys, 200 meters lower than the city center (3600 meters above sea level), average annual temperature oscillates from 2°C to 16°C and compels architecture to seek the sun as a primary objective. This condition added to the omnipresent mountainous landscape justify an intense interior-exterior relationship and the design of terraces almost as an obligation.Save this picture!© Lucia LugonesIsabel is an eight-apartment building for the members of three generations of a family with diverse needs, longings, and financial capabilities. In order to achieve economical feasibility for every member of the family, the communal costs had to be as low as possible, so a simple reinforced concrete structure is proposed which allows solving the best possible sunlight and ventilation conditions in each one of the eight apartments.Save this picture!© Lucia LugonesSave this picture!AxonometricSave this picture!© Lucia LugonesBased on the shape and orientation of the 450 square meter lot (15×30 m), four longitudinal structural axes were proposed, which at the same time define three functional volumes: The first one adjoins the southeastern adjacent lot (least sunlight) and contains the horizontal and vertical circulation (3,00 meters wide). The second one contains the apartment entrances and internal circulation, and the spaces with the less area requirement (3,15 m wide) The third one on the northwest side (most sunlight) contains the living quarters that require a larger area (4,75 m wide + 1,00-meter cantilever)Save this picture!© Lucia LugonesThe area designated for each one of the owners was determined according to their economic capabilities. In order to achieve said area and to define the divisions between apartments, three strategies were adopted: Independent displacement of the transversal axes on each level, Vertical connections between spaces forming duplexes, Displacement of the external edges of determined areas of each apartment configuring projected and recessed volumes which at the same time generated terraces.One of the owners’ requests was to restrict the access to the building from the street, the limit proposed was a closed wall, configured in the most urbanistic and least aggressive way possible and independent both visually and materially of the building.Save this picture!© Lucia LugonesSave this picture!SectionSave this picture!© Lucia LugonesThe building was materialized with traditional constructive systems and unskilled workforce, distributing the resources based on a cost-benefit hierarchy in every constructive element. For instance, some areas are left with basic concrete flooring, and various elements of fixed furniture were designed as internal divisors to avoid the need of walls, but at the same time large windows were adopted in benefit of the spatial quality, using framing and glazing with good insulation properties and external walls were built with reused wood and thermic insulators in some areas.The results are comparatively-low-cost apartments and common areas of high spatial quality and easy for their inhabitants to make their own.Save this picture!© Lucia LugonesProject gallerySee allShow lessO-asis House / The Ranch MineSelected ProjectsHouse in Vale das Videiras / Rodrigo Simão ArquiteturaSelected ProjectsProject locationAddress:La Paz, BoliviaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Isabel Building / Christian Dávila Arquitectos Bolivia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/947254/isabel-building-christian-davila-arquitectos Clipboard Lead Architect: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/947254/isabel-building-christian-davila-arquitectos Clipboardlast_img read more